Wonen Gids
Image default
Aanbiedingen

Hoe vindt u goede kattenbakvulling voor uw huisdier?

Hoe vindt u goede kattenbakvulling voor uw huisdier?

Niet alleen zijn er verschillende soorten goede kattenbakvulling, maar er zijn ook verschillende materialen waarvan goede kattenbakvulling wordt gemaakt. Het zal waarschijnlijk wat vallen en opstaan vergen om de juiste stofvrije kattenbakvulling voor u en uw kat te vinden. Volgens de American Veterinary Medical Association (AMVA) moet u bij het analyseren van alle verschillende soorten stofvrije kattenbakvulling nagaan wat voor u de belangrijkste factoren zijn (hoewel uiteindelijk uw kat de beslisser is!):

  • Materiaal: De meeste kattenbakken zijn gemaakt van bentonietklei omdat het goedkoop is en vaste klonten kan produceren om het opscheppen te vergemakkelijken. Er zijn echter verschillende alternatieven, waaronder gelkristallen, dennenhout, tarwe, tofu, maïs en papier dat gemalen, gezaagd, gemalen of gesneden wordt tot fijne korrels of grove deeltjes. Die zonder klei of silicastof worden over het algemeen als milieuvriendelijker beschouwd, en de volledig natuurlijke alternatieven hebben grote voordelen, zoals doorspoelbaarheid, minder stofvorming voor allergiegevoelige katten en minder kleverigheid, zodat er minder sporen in huis achterblijven. Poezen zijn er in verschillende geuren en korrelgroottes, en de meeste katten lijken de voorkeur te geven aan een textuur die lijkt op aarde.
  • Geurbestrijding: Sommige kattenbakken bevatten zuiveringszout of actieve kool die urine- en uitwerpselengeuren op afstand houden. Deze geurmaskerende stoffen kunnen echter een afknapper zijn voor uw kat, dus het kan een beetje uitproberen zijn om de geurbestrijding te vinden die zowel voor u als uw kat werkt.
  • Klontering: Klonterende goede kattenbakvulling helpt bij het minimaliseren van rommel en maakt het makkelijker voor u om te scheppen voor een gemakkelijke opruiming omdat het gemengd is met bentoniet. Niet-klonterend is meestal goedkoper, maar het is moeilijk om urine of uitwerpselen op te scheppen zonder de hele bak te vervangen.
  • Stofgehalte: Dit is niet alleen belangrijk om uw vloeren en meubels schoon te houden, maar ook om te voorkomen dat u en uw kat goede kattenbakvulling stof inademen. Klonterende kattenbakvulling produceert over het algemeen het meeste stof.
  • Opsporen: Het doel is dat de goede kattenbakvulling in de bak blijft en niet door het huis wordt verspreid. Houd er rekening mee dat kattenbakken van klei meer sporen achterlaten dan andere materialen, en dat grotere deeltjes minder sporen dan kleine. Een mat buiten de kattenbak helpt ook om de deeltjes van de pootjes van de kat te verwijderen.

Bestaat er een stofvrije kattenbakvulling?

Stoffige natuur- en kleistrooisels kunnen problematisch zijn voor zowel kat als mens. Stof kan gevoelige katten, vooral die met allergieën of ademhalingsproblemen zoals astma, doen hoesten, niezen of piepen tijdens of na het gebruik van de kattenbakvulling. Hetzelfde effect kan optreden bij mensen bij het vullen of opscheppen van de bak. Hoewel geen enkel strooisel volledig stofvrij is, is de kans op onbedoelde effecten op de luchtwegen kleiner bij strooisels die zeer weinig stof produceren.

Wat is de beste plaats voor een kattenbak?

Katten geven de voorkeur aan een rustige, schone plek om hun behoefte te doen, net als mensen. Het beste is om de kattenbak te plaatsen in een rustige ruimte met weinig loopverkeer en tegen een muur, zodat uw kat zich veilig voelt als hij de bak gebruikt. Als een kattenbak te moeilijk bereikbaar is (op een hoog platform) of te ver weg staat (aan de andere kant van een huis van 2.000 vierkante meter), kan het zijn dat uw kat er niet naar toe wil of kan. En bakken in de buurt van luide apparaten kunnen uw huisdier van streek maken.