Wonen Gids
Image default
Woning en Tuin

8 tips voor het oplossen van een oppervlakkig verstopte afvoer

Heel vervelend zo’n verstopte afvoer. Sta je net lekker te douchen, loopt het water niet weg. Het is dan wel zo fijn dat het zo snel mogelijk wordt opgelost. Een oppervlakkige opstopping kan je zelf verhelpen. Voor een dieper liggende verstopping kun je ontstoppingsdienst Rioolteam.be inschakelen. Zij geven 8 tips voor het oplossen van een oppervlakkige verstopping.

Draai het sifon los

Elke afvoer heeft een sifon, ook wel de zwanenhals. Dat is de kronkel onder de afvoer waar vieze geurtjes mee worden tegengehouden. Door deze kronkel kan er wel een verstopping ontstaan. Dit komt doordat de resten niet goed weggespoeld kunnen worden. Draai het sifon los met een waterpomptang of schroevendraaier en reinig het met een sopje.

Gebruik kokend water met soda

Soda helpt bij het ontstoppen van jouw leidingen. Soda zorgt er namelijk voor dat de vetresten oplossen. Giet een pak soda in een liter kokend water. Vervolgens giet je het mengsel in de leidingen en laat je het minimaal een uur trekken om het vervolgens door te spoelen.

Ook azijn kan jouw gootsteen ontstoppen

Het verstoppen dan de afvoer kan ook gebeuren door kalkafzetting in de leidingen. Ook wel kalkaanslag. Meng soda met een halve liter azijn en giet dit in de leiding. Vervolgens laat je het een nacht intrekken om het vervolgens door te spoelen met kokend heet water.

Gebruik afwasmiddel voor vette leidingen

Ook afwasmiddel werkt goed tegen achterblijvende vetresten. Vul een emmer met heet water en voeg een ruime hoeveelheid afwasmiddel toe in de emmer. Vervolgens giet je het in de afvoer en laat je het een halve dag intrekken. Zet de kraan na een halve dag open om de leiding te spoelen.

Een rubberen plopper

Een rubberen plopper behoort ook tot de mogelijkheden om een verstopping tegen te gaan. Zorg dat er een laagje water in de afvoer staat waarna je plopper er recht opzet. Met een krachtige beweging trek je de leiding vacuüm waarmee de oppervlakkige verstopping los schiet. Tip: giet warm water over de plopper, hierdoor wordt het rubber flexibeler.

Een trekveer

Het gebruik van een trekveer of ontstoppingsveer wordt afgeraden wanneer je geen kennis of ervaring hebt. Het metalen trekkertje kan bij verkeerd gebruik schade aan de leidingen veroorzaken. Wil je het toch gebruiken? Wees dan voorzichtig met trekken.

Hogedrukreiniger

De hogedrukreiniger in de afvoer zetten. Een effectieve oplossing, maar ook niet aan te raden wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Het kan namelijk op een ontzettende rotzooi uitdraaien. Zorg ervoor dat je alles snel kan schoonmaken na het gebruik.

Gebruik geen chemische middelen

Het gebruik van ontstoppingsproducten wordt sterk afgeraden. Hier zitten chemische hulpmiddelen in die de afvoer kunnen beschadigen. Daarnaast kan je jezelf verwonden met chemische middelen. Deze zorgen namelijk voor brandplekken op jouw huid. Heb jij nou last van een hardnekkige verstopping? Schakel dan ontstoppingsdienst Rioolteam.be in. Voor meer info: Rioolteam.be.

https://rioolteam.be/