Wonen Gids
Image default
Woning en Tuin

De vele voordelen van buitenverlichting

Je ziet steeds vaker woningen die buiten van verlichting zijn voorzien. Misschien dat jij ook verlichting aan je gevel hebt hangen? Het plaatsen van verlichting voor buiten heeft vele voordelen. De één kiest ervoor om sfeer te scheppen, de ander juist voor de veiligheid. Zo heeft iedereen zijn/haar eigen redenen om verlichting aan of rondom de woning te plaatsen. Wat zijn de vele voordelen hiervan?

Je ziet wat je doet en waar je loopt

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je ziet wat je doet en waar je loopt. Je wilt bij thuiskomst zien wat je doet. Regent het? Je wilt niet vanuit de auto in een plas met water stappen. Wanneer je aan de voordeur staat in het donker, dan kun je moeite hebben om je sleutels te vinden. Met de juiste verlichting bij de deur, krijg je ook in het donker een goed overzicht van wat je allemaal in je handtas opbergt. Ook vanuit het oogpunt van veiligheid is verlichting aan de buitenzijde van de woning zeer verstandig. Niet iedere tuin bestaat uit strakke bestrating. Als je in het donker misstapt, dan kun je lelijk ten val komen. Met verlichting voorkom je dit risico.

Geef inbrekers minder kans

Wil je voorkomen dat je bezoek krijgt van inbrekers of andere ongenode gasten? Inbrekers hebben een enorme hekel aan verlichting rondom je huis. Heb je bijvoorbeeld bewegingsmelders, dan denkt de inbreker bij een donker huis aan te komen, maar ineens floept de verlichting aan. Ongewenst bezoek afschrikken doe je met verlichting nog beter dan bijvoorbeeld met een camera. Cameras houden inbrekers niet tegen, die registreren alleen wat er plaatsvindt. Bij plaatsing van een camera moet je ook rekening houden met de camerawet.Verlichting daarentegen, kan er daadwerkelijk voor zorgen dat de inbreker wordt afgeschrikt. En waagt de inbreker toch om een inbraakpoging te doen? De hele buurt is dan getuige.

Verlichting geeft sfeer

Een gezellige sfeer scheppen kan ook een reden zijn om verlichting buiten te hangen. Denk aan de kerstperiode, dan vindt iedereen het heel gezellig om verlichting buiten te hebben. Dit kun je ook het hele jaar bereiken met mooie verlichting aan de gevel van de woning of in de tuin. Het ziet er niet alleen heel gezellig uit, het oogt ook heel stijlvol. Vooral bij een mooi huis, komen bepaalde elementen heel goed tot zijn recht met accentverlichting. Hoe warmer de lichtkleur, hoe gezelliger je het maakt.

Je kunt langer buiten zitten

Iedereen wil dolgraag genieten van de lange warme zomeravonden. Niets is gezelliger om dan met familie of vrienden samen te barbecueën. De avond vliegt dan voorbij en voor je het weet is het alweer donker. Verlichting rondom je huis heeft dan zeker een goede functie. Het stelt je in staat om langer van de warme zomeravonden te genieten, ook als het donker wordt.

Uit welke soorten verlichting voor buiten kies je?

Je kunt voor buiten kiezen uit diverse soorten verlichting. Een fraaie vorm van verlichting, is gevelverlichting. Hiermee wordt de gevel mooi geaccentueerd, maar wordt ook de omgeving verlicht. Het is multifunctionele verlichting, het zorgt voor een mooie en stijlvolle entree, je verfraait je woning, je ziet wat je doet en het houdt ongenode gasten uit de buurt. Van een geheel andere orde is terrasverlichting. Dit is verlichting met maar één doel, namelijk het verlichten van het terras. Zo kun je meer buiten leven, want op warme dagenzit je tot diep in de nacht buiten en zie je mede door de verlichting iedereen nog. Wil je ook je bomen of struiken verlichten? Voor mooie of iconische bomen kan dit zeker de moeite waard zijn. Deze zogenaamde ´boomverlichting´ is een vorm van accentverlichting. Dit kan op verschillende manieren, maar meestal via een spot in de grond die naar boven schijnt.