Wonen Gids
Image default
Aanbiedingen

Voordelen van een kattenhuis

Voordelen van een kattenhuis

Of u nu op zoek bent naar een schuilplaats voor uw huisdieren als ze buiten zijn, of naar een gezellige plek voor regelmatige zwervende bezoekers, een kattenhuis biedt een toevluchtsoord. Net als onze eigen eigendommen kunnen kattenverblijven variëren van eenvoudige hokjes met één kamer tot extravagante, labyrintische ontwerpen met meerdere kamers, isolatie en zelfs kachels. Er zijn zelfs overdekte kattenverblijven, die gewoon kattenbedden of -grotten zijn.

Een kattenhuis voor buiten heeft verschillende voordelen voor uw kat:

Veiligheid

Katten kunnen bedreigd worden door wilde dieren en andere katten. Door ze hun eigen buitenruimte te geven, hebben ze een plek om zich terug te trekken als ze zich bedreigd voelen. Niet alleen angstige katten profiteren hiervan. Kattenhokken met meerdere ingangen bieden meer veiligheid dan die met één deur, omdat uw kat een manier heeft om via de achterkant te ontsnappen als een roofdier de voordeur nadert.

Bescherming tegen de elementen

Katten zijn goed bestand tegen gematigde temperaturen en weersomstandigheden, en ze kunnen wel tegen een beetje regen. Ze hebben echter liever een plek die droog is en uit de buurt van vrieskou als ze buiten zijn, en een kattenhuis beschermt tegen extreme omstandigheden. Houten huizen bieden doorgaans meer bescherming, maar moeten wel behandeld worden. Schindels houden regen verder tegen, terwijl deuren in de vorm van een kattenluik de wind in en rond het asiel kunnen tegenhouden. Een verhoogde fundering betekent ook dat de vloer van het kattenhuis hoger ligt dan de grond, waardoor stromend regenwater de bodem niet kan doordrenken.

Een thuis voor elke kat

Kattenhokken zijn niet alleen nuttig voor uw eigen katten. Als u de plaatselijke wilde katten voert, of als u weet dat ze in uw tuin rondhangen, biedt een kattenhuis ze niet alleen een comfortabele en veilige plek om te ontspannen, maar kan het ook dienen als huis voor voedsel en water.

Huizen voor binnenkatten

We hebben enkele binnenkattenhuizen opgenomen in onze beoordelingen. Deze kunnen een stuk eenvoudiger zijn dan buitenverblijven. Ze hoeven niet bestand te zijn tegen wind en regen, wat betekent dat ze gemaakt kunnen worden van materialen zoals karton. Ze kunnen ook worden gecombineerd met krabpalen en kunnen warmtematten bevatten om uw katachtige vriend een comfortabele omgeving te bieden. Ze bieden een schuilplaats voor uw kat en kunnen een favoriete plek in uw huis worden. Ze zijn vooral nuttig als uw kat ergens weg wil zijn van plunderende peuters en speelse puppy’s.

Kattenhuis voor buiten

Bij het zoeken naar het beste kattenhuis voor buiten zijn er verschillende kenmerken die u moet overwegen:

Meerdere ingangen

Een kattenhuis heeft uiteraard een in- en uitgang nodig. Zo kan uw kat er zonder enige moeite in en uit. Als de deur moeilijk te gebruiken is, zal uw kat het huis waarschijnlijk helemaal links laten liggen. Het is ook de moeite waard om op zoek te gaan naar huizen met een tweede in- en uitgang. Of het nu gaat om agressieve buurtkatten, verwilderde katten of andere roofdieren, soms moet een kat er snel vandoor.

Als die van u vast komt te zitten in een houten doos met slechts één deur die geblokkeerd wordt door een agressieve kat, kan hij nergens heen. Afgezien van de mogelijke verwondingen en stress die het incident met zich meebrengt, zal het in de toekomst het gebruik van het huis door uw kat beïnvloeden. Uw katachtige vriend zal er de voorkeur aan geven zijn tijd buiten door te brengen, waar hij zijn omgeving beter kan overzien om snel weg te komen.

Weerbestendige constructie

Een van de voordelen van een kattenhuis is dat het bescherming biedt tegen de elementen. Het kan voorkomen dat uw kat natgeregend wordt en beschutting bieden tegen de wind. Om deze bescherming te bieden, moet het huisje weerbestendig zijn. Als het van hout is, zorg dan dat het weerbestendig is behandeld. Is het nylon of een ander materiaal, zorg er dan voor dat het materiaal zelf weerbestendig is. Als u in een bijzonder zonnig gebied woont, moet u ook op zoek gaan naar exemplaren met UV-bescherming.

Eenvoudige montage

Nylon kattenhokken zijn gemakkelijker te monteren dan houten. Ze vereisen meestal geen gereedschap en vertrouwen op haken en ritsen. Ze kunnen gemakkelijk gemonteerd, gedemonteerd en opnieuw gemonteerd worden. Houten huizen zijn steviger en bieden meer bescherming, maar het kan een grotere uitdaging zijn om ze te bouwen en er is meestal extra gereedschap nodig, zoals schroevendraaiers en boren. Zelfs de meest ingewikkelde constructies zouden toch gemakkelijk in elkaar te zetten moeten zijn, dankzij voorgeboorde gaten en duidelijke instructies.

Isolatie

Isolatie is zeldzaam in kattenhokken, maar bestaat wel. Deze is vergelijkbaar met de isolatie die in onze huizen wordt gebruikt en heeft meestal de vorm van schuim dat in de holtes van de muren wordt aangebracht. Dit schuim voorkomt dat de warmte uit het kattenhuis ontsnapt en houdt de kou tegen. Als u in een zeer koud gebied woont en in de eerste plaats op zoek bent naar bescherming tegen kille omstandigheden, zou isolatie een prioriteit moeten zijn.

Verhoogd platform

Een verhoogd fundament betekent dat het kattenhuis poten of langwerpige zijwanden heeft die de basis van de bodemvloer van de grond houden. Dit voorkomt dat vocht en kou van grond en andere oppervlakken door de bodem heen in het kattenhuis zelf terechtkomen. Dit zorgt voor een warmere en comfortabelere omgeving voor de katten binnenin. Verhoogde funderingen worden gewoonlijk niet aangetroffen bij nylon kattenverblijven, maar wel bij die met een houten constructie.