Wil je jouw volgende klusproject met OSB platen uitvoeren? Dan moet je goed kijken naar de verschillende mogelijkheden. Er zijn namelijk meerdere klassen platen op de markt, waardoor het niet eenvoudig is om de juiste kwaliteit te verkrijgen.
De classificatie is echter wel belangrijk om van de lange levensduur te genieten.
Voornamelijk klasse 2 en klasse 3 zijn veelgebruikte klassen, welke ook voor een groot aantal doeleinden geschikt zijn. Voordat jij de materialen aanschaft voor jouw volgende project, kun je het beste onderstaande informatie doornemen.
Zo weet jij welke specificaties belangrijk zijn tijdens de aankoop.
Letten op de luchtvochtigheid
Een grootste verschil bij de OSB platen is op het gebied van luchtvochtigheid. De platen die onder klasse 2 vallen, zijn uitsluitend toe te passen in droge omstandigheden. De luchtvochtigheid moet hiermee kleiner dan 65 procent zijn.
De houten platen in klasse 3 zijn daarentegen wel weer te gebruiken bij beperkt vochtige omstandigheden, zolang de luchtvochtigheid maar onder de 80 procent blijft. Wel kun je beide varianten daarom toepassen bij dragende en constructieve toepassingen, zoals wanden, daken en vloeren.
Klasse 1 is daarbij juist weer voor decoratieve toepassingen en klasse 4 voor zware dragende constructies.
De dikte van de platen
Daarbij moet je bij de OSB platen ook rekening houden met de dikte van de plaat. Ook dit kan namelijk een groot verschil opleveren bij de toepassingsmogelijkheden. Hoe dunner de plaat, hoe minder gewicht deze kunnen dragen. Wanneer je een kast wilt maken, is het dus belangrijk om voor een dikkere optie te kiezen, zodat je voorkomt dat de planken binnen een korte tijd doorzakken.
Daarnaast kun je de kleuren van de OSB platen naast elkaar zetten, zodat je jouw woning alvast voorziet van een goede afwerking. Ieder klusproject is hierdoor goed en snel te realiseren.
|